Saunat

Vuorosauna

Vuorosauna sijaitsee kuntosalirakennuksessa. Viikkovuorot varataan isännöitsijältä, saunan sähkökiuas lämpenee ajastetusti. Sunnuntai-iltana 19-21 vuorosaunassa on miesten lenkkilöylyt.

Tilaussauna

Tilaussauna puukiukaalla sijaitsee samassa rakennuksessa kuin kerhohuone. Sauna varataan merkitsemällä tarkka saunomisen aloitus- ja lopetusaika sekä oman asunnon kirjain ja numero (esim. 18:00- 19:00 C15) eteisessä olevaan varauskalenteriin. Saunan hinta on 3€ tunti, minimiveloitus on yksi tunti, pisin sallittu varaus on kaksi tuntia. Sunnuntai-iltana tilaussaunan sähkökiuas lämpenee naisten lenkkisaunaa (klo 19-21) varten. Tämän vuoksi puukiuasta ei saa lämmittää klo 16 jälkeen sunnuntaisin. Tilaussaunan lämmittää varaaja itse, ellei edellinen varaaja ole sitä tehnyt. Jos peruuttaa varauksen, olisi asiallista ilmoittaa siitä saman päivän seuraavalle varaajalle. Saman päivän/illan varaukset tulee pyrkiä laittamaan peräkkäin jotta säästyy puita.

Saunan lämmittäminen

  • puukiuasTyhjennä tuhkat tuhkaluukusta kiukaan vieressä olevaan metalliseen astiaan. Jos astia on jo täynnä, tyhjennä se ensin kuistilla olevaan isompaan peltiseen sammioon. Älä laita tuhkaa suoraan tuhkaluukusta isompaan sammioon, vaan anna sen varmuuden vuoksi jäähtyä ensin pienemmässä astiassa.
  • Avaa kiukaan pelti kokonaan auki ja tuhkaluukku raolleen (2-3 senttiä).
  • Sytytä puut tulipesässä. Sytykkeenä kannattaa käyttää tuohta, pieniä puun säleitä ja sanomalehtipaperia. Vinkkejä puhtaaseen sytyttämiseen ja polttamiseen ks. esim. http://www.hengitysliitto.fi/default.asp?docId=16947
  • jos kiuas savuttaa, kokeile avata saunan ikkuna tai ovi korvausilman saamiseksi. Savuttamista pystyy ennalta välttämään pitämällä pelti kiinni silloin kun saunaa ei käytetä. Näin kiuas pysyy paremmin lämpimämpänä kuin hormin yläosa ja siten myös veto muodostuu paremmin.
  • Sauna lämpenee normaalisti löylykuntoon 30-45 minuutissa, yhdellä täydellä pesällisellä.
  • Ennen saunomista, lakaise lattia puhtaaksi. Se käy helposti niin kauan kun lattia on kuiva.
  • Pidä pientä tulta tai hiillosta yllä kiukaassa saunomisen ajan. Jos sauna tuntuu liian kuumalta, voit pienentää palamisen nopeutta laittamalla tuhkaluukun lähes kokonaan kiinni.
  • Saunavuorosi lopussa huolehdi että sauna jää siistiksi seuraavalle käyttäjälle ja laita pari puuta pesään ettei tuli pääse sammumaan.
  • Jos olet viimeinen saunoja, huolehdi että kiukaan tuhkaluukku ja pelti tulevat kiinni. Pellin kanssa ei kannata kiirehtiä, tärkeintä on että kaikki liekit – myös hennot siniset – ovat sammuneet. Kekäleet saavat punertaa kun pelti laitetaan kiinni. Pellin kiinni laittaminen säästää rutkasti energiaa kylmänä aikana.

Linkkejä:

One thought on “Saunat

Leave a Reply